woensdag 26 mei 2010

Met de stoomtrein

Het is woensdagmorgen 26 mei. We zijn op United Campground in Durango, Colorado en gaan straks verder.We hebben maandag New Mexico achter ons gelaten en teruggekeerd in ‘colorful’ Colorado. Het was van Santa Fe naar Durango weer een spectaculaire rit (ca. 360 km) in een afwisselend landschap.
Gisteren zijn we met de trein geweest. Na met de jarige Annerieke geskypt te hebben en vlakbij het station een beker echte Starbucks koffie te hebben gedronken, vertrokken we om 9 uur met de meer dan honderd jaar oude stoomtrein van Durango naar Silverton. Dat ligt op 3000 meter hoogte en om daar te komen moet de trein flink klimmen. De trein gaat tweemaal per dag heen en terug. Het is een rit van drieënhalf uur over een afstand van 45 mijl door de bergen langs de Animasrivier. Wij hadden gekozen voor een van de open rijtuigen (de goedkoopste plaatsen, toch nog 80 dollar per persoon) en ons daar met vier lagen kleren stevig op gekleed. Gelukkig was de koude noordenwind van gisteren verdwenen en was het heerlijk weer. Woorden zijn verder overbodig, de beelden spreken voor zich.
We hadden overigens van tevoren allerlei waarschuwingen gehad vanwege het roet dat de trein uitstoot: trek vooral donkere kleren aan, want lichte kleren worden roetzwart; je moet na afloop je haar twee keer wassen e.d. Maar dat viel allemaal erg mee. Het was een prachtige rit, maar tegen het eind van de drieënhalf uur had ik het wel gehad en zakte ik langzaam weg.
In Silverton – een oud mijnstadje waar de laatste goud- en zilvermijnen in 1991 dicht gingen, maar waar een Canadese maatschappij inmiddels weer brood ziet in het exploiteren van de edele metalen in de grond - hadden we tweeënhalf uur de tijd om te eten en te shoppen. Dat lukte allebei goed. In het restaurant van het Grand Imperial Hotel (van 1882) werden we begeleid door een pianiste op een honkie-tonk-piano die ‘What shall we do with a drunken sailor?’ speelde.
De terugrit deden we met de bus. Die nam de magnifieke San Juan Skyway ofwel de One million dollar way door de bergen: die heet niet zo omdat de aanleg zoveel gekost heeft, maar omdat er zoveel zilverhoudend gesteente bij de wegaanleg gebruikt is.

Over een uur, na het ontbijt, gaan we naar Mesa Verde National Park en aan het eind van dag overnachten we in Goosenecks State Park.

En verder
.... zijn we (Ad en Ineke) verdrietig, omdat we zojuist het bericht kregen dat onze lieve vriendin-sinds-veertig-jaar Sisca Bakker is gestorven. Ze was al lang ziek en voor ons vertrek hebben we afscheid van haar genomen. Wim schreef in zijn mail vanmorgen: 'Ze is verlost'. Dat is zo en dat troost ons. Straks onderweg zullen we het Johnny Cash laten zingen: Death, were is thy sting? Grave, where is thy victory? En daarna over de ontmoeting met zijn Redeemer. Daar is Sisca nu ook. We bidden dat die zekerheid ook Wim kracht zal geven.

7 opmerkingen:

  1. Lieve pa en ma,

    Gecondoleerd met Ciska Bakker. Mijn laatste ontmoeting met haar (okt of nov 2008)was typerend voor jullie vriendschap! Jullie had destijds dringend behoefte aan vrienden die luisterden en daar waren Wim en Ciska.Mooi om toen te zien. Ik leef met jullie mee!! Sterkte.

    Liefs,
    David

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oom Ad en tante Ineke, gecondoleerd met het verlies van jullie vriendin...

    "Hij kan en wil en zal in nood, zelfs bij het naderen van de dood. Volkomen uitkomst geven".

    Dat deed God voor jullie vriendin!

    Liefs, Corien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve pap & mam,

    Met een brok in mn keel lees ik over 'tante' Sisca. Wat een verlies voor haar man en kinderen! En voor jullie een verlies van een dierbare vriendin. Ik wou dat ik jullie nu even kon omhelzen, maar helaas...Dan maar op deze manier. Enne die knuffel komt nog wel dan. We denken aan jullie en bidden de fam van Sisca voor kracht om dit grote verlies te kunnen dragen. Heel veel liefs, Debora

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve papa en mama, Wat een verdrietig bericht. Ik zou jullie net als Debora graag een innige ""hugg" geven, maar moet het helaas bij deze digitale troost laten. Mijn laatste ontmoeting met tante Sisca was op New Wine, ik kan me het nog goed herinneren. Fijn dat jullie in ieder geval voor jullie reis nog afscheid van haar hebben kunnen nemen.Heel veel sterkte en kracht van onze Hemelse Vader bid ik jullie toe.
    Ik hou van jullie.
    Annerieke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Duifke en de rest...26 mei 2010 om 13:04

    Hee mensen,

    wat een prachtige foto's!
    We worden zo wel uitgedaagd om ook te gaan sparen ... ;-)

    Ook van ons veel sterkte met het verlies waarvan ik lees.
    Als ik het goed begrijp hebben jullie veel dierbare herinneringen te koesteren.

    Groet,
    Duifke en de rest.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo,

    gecondoleerd met het overlijden van jullie vriendin. Ze geniet nu van het mooiste wat er is: bij de Vader Thuis zijn. Ondanks het verdriet krijg ik de indruk dat jullie het goed hebben samen en ook genieten van mensen en omgeving.

    De kindertjes hier zijn op schoolreisje. elke keer weer spannend. vanmiddag hoop ik ze weer gezond en wel terug te zien! En dat geld ook voor jullie, maar dan in juni. Het gaat alweer snel, we zijn erg blij met de foto's en de verhalen. Keep writing! Bye!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oom Ad en tante Ineke,

    Gecondoleerd met het verlies van jullie dierbare vriendin. Wat is het dan jammer dat je zo ver weg zit. We wensen jullie sterkte en kracht toe.
    Weet dat jullie vriendin nu het beste plekje heeft bij Onze Hemelse Vader. Laat dat tot troost mogen zijn.

    liefs Ellen

    BeantwoordenVerwijderen